Wednesday, April 22, 2009

ALLAH SWT's 24HR Customer Service (Toll Free)

Salam. Bismillah.

Assalaamu'alaikum, Saudara-saudariku...
Pernahkah Anda bayangkan bila pada saat kita berdoa, kita mendengar ini :Terima kasih, Anda telah menghubungi Baitullah".
Tekan 1 untuk 'meminta'.
Tekan 2 untuk 'mengucap syukur'.
Tekan 3 untuk 'mengeluh'.Tekan 4 untuk 'permintaan lainnya'.
Atau....Bagaimana jika Malaikat memohon maaf seperti ini
:"Saat ini semua malaikat sedang membantu pelanggan lain. Tetaplah sabar menunggu. Panggilan Anda akan dijawab berdasarkan urutannya.
"Atau, pernahkah Anda bayangkan bila pada saat berdoa, Anda mendapat respons seperti ini
:"Jika Anda ingin berbicara dengan Malaikat,
Tekan 1. Dengan Malaikat Mikail,
Tekan 2. Dengan malaikat lainnya,
Tekan 3. Jika Anda ingin mendengar sari tilawah saat Anda menunggu,
Tekan 4. "Untuk jawapan pertanyaan tentang hakikat syurga & neraka,silakan tunggu sampai Anda tiba di sini!!
"Atau mungkin juga Anda mendengar ini :Sistem kami menunjukkan bahawa Anda telah satu kali menelefon hari ini. Silakan cuba lagi esok.
"atau...Pejabat ini ditutup pada hujung minggu. Sila hubungi semula pada hari Isnin selepas pukul 9 pagi.
"Alhamdulillah... Allah SWT mengasihi kita, Anda dapat menelefon-Nya setiap saat!!!Anda hanya perlu untuk memanggilnya bila-bila saja dan Dia mendengar anda. Kerana bila memanggil Allah,tidak akan pernah mendapat talian sibuk. Allah menerima setiap panggilan dan mengetahui siapa pemanggilnya secara pribadi.Ketika Anda memanggil-Nya, sila gunakan nombor utama ini : 24434
2 : solat Subuh
4 : solat Zuhur
4 : solat Asar
3 : solat Maghrib
4 : solat Isya
Atau untuk lebih sempurna dan lebih banyak afdhalnya, gunakan nombor ini : 28443483
2 : solat Subuh
8 : solat Dhuha
4 : solat Zuhur
4 : solat Asar
3 : solat Maghrib
4 : solat Isya
8 : Solat Tahajjud atau lainnya
3 : Solat Witir
Maklumat terperinci terdapat di Buku Telefon berjudul "Al Qur'anul Karim & Hadis Rasul"
Talian terus , tanpa Operator tanpa Perantara, tanpa bil. Nombor 24434 dan 28443483 ini memiliki jumlah talian hunting yang tak terhingga dan dibuka 24 jam sehari 7 hari seminggu 365 hari setahun!!!Sebarkan maklumat ini kepada orang-orang di sekeliling kita. Mana tahu mungkin mereka sedang memerlukannya.
Sabda Rasulullah S.A.W : "Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak buih laut"
7 Kalimah ALLAH:
1. Mengucap "Bismillah" pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.
2. Mengucap "Alhamdulillah" pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.
3. Mengucap "Astaghfirullah" jika lidah terselip perkataan yang tidak patut.
4. Mengucap "Insya-Allah" jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.
5. Mengucap "La haula wala kuwwata illa billah" jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini.
6. Mengucap "inna lillahi wa inna ilaihi rajiun" jika menghadapi dan menerima musibah.
7. Mengucap "La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah" sepanjang siang dan malam sehingga tak terpisah dari lidahnya.
Dari tafsir Hanafi, mudah-mudahan ingat, walau lambat-lambat...mudah- mudahan selalu, walau sambil lalu... mudah-mudahan jadi bisa, karena sudah biasa.

Kelebihan & Keajaiban Selawat

Salam. Bismillah.
Selalu kita dengar - di ceramah-ceramah agama (bukan ceramah politik), di kaca TV selepas subuh, di radio (terutama IKIM) - mengingatkan kita tentang betapa pentingnya selawat. Penceramah sendiri pun selalu berselawat ketika hendak memulakan dan mengakhiri ceramahnya. Begitu juga dengan guru agama - berselawat di permulaan dan penghujung sesi pengajarannya. .
Apakah pentingnya selawat? Kenapa semua orang berselawat? Mari kita sama-sama selidik kebesaran selawat ini.

Sabda Rasullah SAW: Barangsiapa yang berselawat ke atasku sekali, nescaya Allah akan turunkan rahmat ke atasnya 10 kali ganda - (Hadis Riwayat Muslim.)
Allah akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali setiap kali selesai menunaikan solat fardu.

Jodoh ditentukan oleh Allah. Amalkan selawat 100 kali sehari, insyaAllah akan dipermudahkan bertemu jodoh sama ada lelaki @ wanita.

Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat 7 kali pada air dan minum. Insya Allah, perut yang sakit atau memulas akan sembuh.

Sesiapa yang amal membaca selawat 3 kali setiap selepas solat 5 waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah.

Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insya Allah akan dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.

Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali setiap hari, dengan izin Allah dirinya akan lebih dihormati dan dihargai oleh orang lain.

Menurut Sayyid Ahmad Dahlan, sesiapa yang berselawat walau sekali pada malam Jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan Allah seperti yang dihadapi oleh para nabi.

Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, Insya Allah akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki dan sebagainya dalam dirinya.

Sesiapa yang amalkan berselawat 1000 kali pada malam Jumaat, insya-Allah akan beroleh kebahagiaan sama ada di dunia mahu pun di akhirat.

Amalkan selawat 11 kali tiap kali selesai solat fardu kerana Allah akan mengindahkan akhlaknya menjadi lebih disenangi di kalangan orang lain.

Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.

Sesiapa yang berselawat tak kiralah banyak mana hitungannya setiap hari akan dapat keberkatan dalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaan-Nya.

Amalan berselawat sebanyak yang mungkin setiap hari menjamin keselamatan hidup dan pertolongan Allah, lebih-lebih lagi pada saat kita menghadapi kesukaran hidup.

Menurut Syibab Ahmad, sesiapa berselawat 3 kali setiap selesai solat Subuh, Maghrib & Isyak, Allah akan menghindarkannya daripada sebarang bencana.

Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali setiap hari, Allah akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah.

Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan Allah akan segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNya.

Menurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipu daya syaitan yang melalaikan.

Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan Allah.

Sesiapa yang membaca selawat sebanyak 7 kali selama 7 Jumaat berturut-turut, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW.

Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari.

Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat Asar pada hari Jumaat, insya-Allah akan dihapuskan dosa-dosa kecil seseorang.

Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, Allah akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya.

Jiwa yang resah gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana Allah itu Maha Luas rahmat-Nya.

Ulamak berpendapat, sesiapa yang mengamalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, insya-Allah dihindarkan daripada taun dan wabak penyakit berbahaya yang lain.

Membaca selawat 1000 kali selepas solat hajat 2 rakaat mampu menghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan Allah akan hajatnya.

Menurut para ulama, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah sebanyak 10 kali setiap selesai solat Maghrib.

Para Ulamak berpendapat, Allah akan sempurnakan hajat yang baik dengan sentiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, diikuti dengan usaha yang berterusan.

Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadaku sebanyak 100 kali pada hari Jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya - Hadis Riwayat Abu Naim.

Sabda Nabi SAW: Barangsiapa berselawat kepadaku 10 kali pada waktu pagi dan 10 kali pada waktu petang tiap hari, ia akan beroleh syaafaatku pada hari kiamat - Hadis Riwayat Thabrani

Demikianlah betapa banyaknya ganjaran bagi orang-orang yang berselawat. Oleh itu, marilah kita perbanyakkan selawat dan salam ke atas baginda Nabi Muhammad Rasulullah s.a.w. Mudah-mudahan kita tergolong dalam orang-orang yang beruntung di dunia dan di akhirat, insya-Allah.

Wallahu a'lam.

Tuesday, April 21, 2009

Lelaki vs Setia

Salam. Bismillah.
Seawalnya diberitahu bahawa entri kali ini tidak memihak kepada lelaki atau perempuan. Entri ini adalah luahan perasaan penulis dan berlaku di dalam kehidupan penulis sendiri. Ianya kena-mengena dengan seorang teman penulis yang selayaknya dipanggil LELAKI JONGOS!!
Jumaat lepas, aku dan famili sampai di Hospital Tuanku Jaafar, Seremban tepat jam 6.45 ptg. Lagi 15 mins je nak habis waktu melawat. Hubby turunkan aku kat Pintu Masuk Utama dengan Manja dan Adik sementara Baby ikut ayahnya parkir kereta. Sementara menunggu aku pun calling-calling kak ngah beritahu yang kami dah sampai. Dan Hubby lak pergi parkir kereta kat belah belakang, aku dok lah tercangak-cangak cam orang b4n64n6 kat depan pintu tu. Bila dah calling-calling dia suh aku pergi ke belakang arah lift.
Aku pun nyeretlah si Adik sambil terkial-kial mendukung si Manja. Time ni lah aku rasa cam nak beli sling pouch sesangat. Off topic : Ada jual less then RM40 tak?? Masa dah dekat ngan tangga tengah tu aku dalam samar-samar (aku kan rabun tapi tak buat spek ganti lagi) ternampak B berborak ngan someone tapi tak jelas. Takat kelibat laki ku itu ku pasti sangat sementelah Baby time tu menjerit-jerit panggil aku.
Sekali abang kawan aku lah pulak! Budak Rembau, kawan B lah jugak tu. Tetiba lift buka tp ramai sangat orang dan tetiba lak lift paling kanan pun buka. Kosong. Aku anak beranak cepatlah masuk sambil B panggil budak tu suh naik sekali. Aku baru nak tanya dia datang tengok sapa. Dia lak tak dan-dan nak kenalkan kawan dia, perempuan.
Aku lak ringan mulut tanya mana bini dia.. Cepat je dia tarik muka, memuncung je. Sambil matanya lirik-lirik takut kat budak pompuan yang kawan dia tu, berdiri menghadap depan. Aku wat muka tak bersalah.
Kau nak takut apa kalau kau tak buat salah, kan? Dan berbini buatlah cara dah berbini. Yang masih nak main perempuan buat apa? Kan tu namanya menyusahkan diri. Nak kena menipu, dapat dosa. Ngan bini pun berdosa, ngan Allah pun berdosa. Dasar Lelaki!!
Aku tak lah prejudis sangat dengan lelaki tapi kalau bukan lelaki yang banyak buat hal camni, sapa lagi? Dahlah dia menipu, dia nak suruh gak aku ni menipu ke? Dahlah balik rumah mak dia pun susah, bolehlah pulak dia meneman perempuan tu pergi tengok abah dia sakit kat sepital. Ilang akal ke?
Aku memang bab setia ni aku sebal sikit kalau nak diikutkan. Memang aku cepat naik hantu, naik darah tinggi, naik hangin dan kekadang rasa cam nak naik kaki tangan je. Cuma tak pernah buat lagi lah. Imaginelah kalau perempuan yang buat camtu, mesti lelaki pun sakit hati kan??
Pada mamat tu, atau adik beradiknya yang membaca blog aku ni, aku bukan sewenangnya nak jaga tepi kain korang. Aku rasa bertanggungjawab menyedarkan kalian sebelum kalian hanyut lebih jauh. Pepe pun, LU FIKIRLAH SENDIRI!!
Nota Kuku Lentik :
Aku tak suka jaga tepi kain orang,
tapi kalau melibatkan soal setia,
aku sanggup bertegang urat!

Permata Hati

Salam. Bismillah.
Hari ni entry suka-suka untuk pembukaan pagi nan sejuk dan nyaman ini. Di dalam department boleh dikatakan semua orang sedang dilanda sakit. Selsema, demam, tak sedap badan etc. Aku tak terkecuali cuma rasanya macam malas nak pegi klinik. Hahahah.. poket kempis, sat lagi kalau gi klinik terbantut plak selera makan.. ahaks..
Jom layan permata hati aku kat atas tu!!!!!

Monday, April 20, 2009

Update News

Salam. Bismillah.
Jumaat lepas selepas balik awal sekitar 1 tghr, singgah di rumah packing barang-barang, kemas apa yang patut, aku sekeluarga berangkat balik ke Seremban. Cancel semua rancangan asal termasuk untuk collect Agel dari Salwa. On the way dah lepas Serdang Along a.k.a mamaAnA lak called. Hehehe sorry long, coverage tak de masa tu.
Alhamdulillah sampai je di Seremban kami dapat panggilan yang Fairus telah pun sedar dari sedatifnya. Selepas hantar anak ke rumah dan merehatkan diri setengah jam, aku, hubby dan 3 anak ke hospital untuk meninjau keadaan Fairus. Ramai jugak yang ada kat situ. Jumpalah aku dengan Mak Long dan Shelly yang matanya masih bengkak dan merah berair.
Aku tak masuk tengok pun sebab menurut kata Rin (isteri Panjang - classmate hubby) keadaanya memang parah dan memang tak sampai hati nak tengok. Aku ni pulak jenis yang aduhai.. benda yang menyesak dada ni memang akan terkenang 2-3 minggu. Kang kot aku masuk tengok kang, tak tidur malam pulak aku. Hubby tengok pn sekejap je, tak sampai hati katanya mendengar Fairus ala-ala mengerang gitu.
Rahang kiri kanan belah atas patah, mulutnya bengkak, matanya bengkak sebelah, tangan kanannya patah, perutnya.. sib baiklah perutnya yang berjahit tu bertutup ngan blanket.
Semalam sebelum balik ke KL hubby jengah lagi sekadar untuk beritahu yang kitrg nak balik KL dah dan keadaannya bertambah baik. Hanya tinggal 1 tiub je di mulutnya. Betapa kuat semangatnya untuk hidup. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah... syukur ke hadrat Allah kerana memberinya peluang untuk terus hidup. Amin.

Nota Kuku Lum Potong :
Ini juga merupakan peringatan untuk kita.
Ajal dan maut tak kira siapa, tak kira di mana.
lengkapkan diri kita dengan amalan2 sebagai
peneman dan penyelamat kita di sana.
Bersedialah untuk bekalan diri sendiri.
Moga rahmat Allah sentiasa bersama kita semua. Amin.

:: DUni@ @kU :: ** Di sini tempatnya kucurahkan rasa **

Di sini, di kesempatan ini, aku lontarkan rasa hati, aku luahkan segala keluhan, keriangan, suka duka, gelak tawa.. dalam jurnal kehidupanku ini, aku sertakan foto kenangan, moga satu hari nanti tatkala kesunyian melanda, rentetan peristiwa2 ini bisa mengembalikan tawa dan air mata. Dan juga bila nanti mata tertutup, ada kenangan untuk ditonton..