Thursday, December 24, 2009

Haram Bagi Islam Mengucapkan Merry Xmas - Anggapan Non Muslim.

Salam. Bismillah.
Hari ni hati aku betul2 panas. Bukan panas sebab cuaca tapi panas bila ada non muslim yang cuba untuk judge aku sebagai mendiskriminasikan / bersifat perkauman hanya kerana teguran berasas aku pada seorang teman sepejabat yang status FB nya berbunyi : Merry Xmas and Happy holiday..
Seingat aku, sepanjang hidup aku sebagai Muslimah, belum pernah aku mempertikaikan agama lain dalam negara 'merdeka' dan 'masyarakat majmuk' ini. Negara yang dikatakan bersifat demokrasi di mana kita sebagai rakyat dibolehkan untuk mengatakan pendirian kita samada kita Muslim, Buddhist, Hindu, Kristian atau kaum lain yang berada dan hidup aman damai di Sabah dan Sarawak.
Tapi bila pendapat aku tentang Haram Bagi Islam Mengucapkan Merry Xmas dipandang jengkel, dikatakan bersifat diskriminasi, adalah tidak wajar aku berdiam diri kerana aku mempunyai hak mempertahankan agama aku yang melarang keras umatnya mengatakan benar bagi yang tidak benar dan menghalalkan yang haram. Sewajarnya korang baca sendiri beberapa sedutan dari beberapa laman web yang aku cilok dari kelebihan sistem komunikasi dan elektronik negara kita ni.
penjelasan komen dari Syaikh Ibnu Utsaimin (Anggota Hai’ah Kibaril Ulama’ (Majlis Ulama Besar Kerajaan Saudi Arabia ) tentang persoalan utama.
maksud Xmas bagi orang Kristian yang mengatakan Jesus adalah anak Tuhan dan dilahirkan oleh Maryam hasil berkongsian bersama suaminya Joseph. (Adakah Al-Quran mengatakan bahawa Mariam berkahwin dan melakukan hubungan badan?)

satu lagi penjelasan tentang haramnya ucapan merry xmas

http://www.hafizfirdaus.com/ebook/HimpunanRisalah-3/Tajuk%206.htm
soal jawab dan kupasan tentang kalau mengucapkan merry xmas sekadar berbasa-basi.
Aku bertanggungjawab membetulkan siapa yang salah kerana kelak di padang masyar aku akan dipersoalkan kenapa di waktu hidup aku, di waktu waras aku, aku tidak menyedarkan kawan2 yang memudahkan sesuatu yang dipandang berat oleh Islam. Maaf kalau ada yang terasa. Andai kata ada dikalangan kalian yang membenarkan tentang tiada salahnya mengucapkan merry xmas kepada non muslim, dipersilakan mempercayai fahaman Islam anda kerana tugas aku sebagai seorang Muslim telah selesai di dalam memberitahu tentang haramnya memberi ucapan itu. Dan andai kata ada yang nak kata aku terlampau taksub, terlalu berkira, terlalu kolot hanya disebabkan pendirian aku tentang ini, alhamdulillah. Moga Allah memberikan rahmatNya kepada kalian dan semoga dibukakan olehNya pintu hati kalian untuk menilai agama kalian sendiri.

:: DUni@ @kU :: ** Di sini tempatnya kucurahkan rasa **

Di sini, di kesempatan ini, aku lontarkan rasa hati, aku luahkan segala keluhan, keriangan, suka duka, gelak tawa.. dalam jurnal kehidupanku ini, aku sertakan foto kenangan, moga satu hari nanti tatkala kesunyian melanda, rentetan peristiwa2 ini bisa mengembalikan tawa dan air mata. Dan juga bila nanti mata tertutup, ada kenangan untuk ditonton..