Tuesday, November 25, 2008

Aturan Allah

Aku selalu berfikir tentang setiap kejadian yang jadi pada aku. Kalau dulu aku selalu menyalahkan diri sendiri sekaligus memandang tiap kejadian itu sebagai tanda 'betapa bencinya Allah pada aku'. Tapi sejak berumur ni, aku selalu muhasabah diri. Aku selalu bisikkan dalam diri yang Allah sentiasa mengasihi tiap makhluk ciptaanNya tanpa beza paras rupa dan keadaan kejadiannya. Dan aku akhirnya akur tentang aturan Allah.

Sepanjang di hospital sementara menunggu si kecik ni keluar dari perut, aku belajar untuk lebih bersyukur atas apa yang Allah kurniakan pada aku. Bila berbual dengan bakal-bakal ibu yang ada di sekeliling aku, aku jadi sedih memikirkan kenapa selama ini aku memandang keadaan aku adalah keadaan yang paling teruk berbanding orang lain. Setelah mendengar sedikit sebanyak dan berkongsi pengalaman dengan bakal-bakal ibu itu, rupanya aku tergolong dalam puak yang paling kecil menerima dugaan dari Allah.

Difikirkan semula, masalah kulit sensitif, terpaksa dibedah dan sakit belakang adalah masalah kecil berbanding mereka yang berumah bertangga di hospital lebih dari 2 minggu. Masing-masing dengan masalah darah tinggi yang kronik, uri melekat pada rahim, uri di bawah dan pelbagai penyakit yang aku sendiri tidak tahu sebab dan musababnya.

Maknanya aku masih berada dalam kalangan mereka yang mendapat belas kasihan dari Allah, dikurangkan kesakitan semata-mata untuk menilai sejauhmana Allah memberi peringatan tentang setiap aturan takdir dariNya untuk makhluk ciptaanNya. Subhanallah.

:: DUni@ @kU :: ** Di sini tempatnya kucurahkan rasa **

Di sini, di kesempatan ini, aku lontarkan rasa hati, aku luahkan segala keluhan, keriangan, suka duka, gelak tawa.. dalam jurnal kehidupanku ini, aku sertakan foto kenangan, moga satu hari nanti tatkala kesunyian melanda, rentetan peristiwa2 ini bisa mengembalikan tawa dan air mata. Dan juga bila nanti mata tertutup, ada kenangan untuk ditonton..