Thursday, November 6, 2008

HUKM - 4th Pregnancy

Aku baru je masuk office, check up di HUKM pagi tadi. Macam yang dijangkakan, MGTT result aku semalam ada 'sedikit' improvement glukos dalam darah. Hahahah.. Fasting time 4.8mol, pas minum glukos, amik kau..... nombornya trus terbalik 8.4mol! According to B's cousin, Dr. Azrina yang telah 'berpindah' ke Putrajaya Hospital.. okielah tu! Sikit je pun naiknya.

Dan pagi ni setelah lama tak buat ultrasound (aku geli tul lah tang sapu gel tu!), Dr Nasuha buatlah ultrasound tadi. Bukan sesaja tau! Nak pantau air ketuban (sbb biasanya mom yg GDM air ketubannya melebihi dari carta piawaian), nak tengok saiz baby n in d same time nk gk lah tgk gender baby tu. Hasilnya..................................... :-

1) Air ketuban agak lebih dari keadaan biasa. Ini menunjukkan adanya GDM - diabetes. Time ni aku lum jumpa doc kat clinic lagi, so we assume glukos agak tinggi but then air ketuban tu still under control.

2) Saiz baby tak tercapai dek akal!!!!!! Adussss... memula before scan, doc tu dh tanya : ni twin ke? besarnya perut!!!! Hahahha.. skali check sorang daaaa.. tapi estimated baby : 4.05kg! Jangan kata aku terkejut, doc pun terkejut! Dahlah EDD aku asik lari memanjang. Week pun tak bleh nak tau betul ke tak ke.

3) Gender baby agak sukar diramal. Memang pesen anak3 aku ni dulu pun tak tunjukkan 'kemaluan' (jgn anggap lucah ye!) memasing masa scan. Time pungkuk tu dia show off, tp bila doc pusing je ke depan, trus dia cross leg. Abis yang nampak cuma kepala lutut je lah... ish.. tak kisahlah... doc yg nk tau sgt, aku tak kisah nyaaa...

So, after ultrasound, aku pun masuklah bilik 5 untuk jumpa Doctor bertugas. Skali minah arab daa yang layan aku. Doc pelatih sorang ni macam dihantar dari arab je. Nama pun Duha. Muka pakistan abis. Cakap melayu pun tak bleh, English okaylah tp susah nak faham pronouns dia. Naik letih aku dok ulang2 tanya.. what? what? Dahlah sora dia cam tak nak kuar je.

Dah dia tgk kes aku ni cam dh last stage, dia pun dok rujuk kat Doc Roziah (bilik yg sama). Bila Doc Roziah tgk kes aku, alamak.. dik.. napa lambat sangat datang? Nak wat BSP tak tau smpt ke tak ni.. nanti saya check ngan Prof ye...

A few minutes later dia datang balik dan bawak berita........

cam ni lah.. tomorrow datang buat BSP (amik darah 4 kali :8am, 11am, 5pm & 10pm), pastu datang balik on this Sunday untuk admit ward dan Monday morning kita induce. Kita kalau bleh tak nak wat caeseraen lah, sbb adik boleh deliver normal. orait?

Soalan cepumas : Apa agaknya jawapan aku time tu?

Jawapan berdasarkan situasi sebenar : (sambil angguk) Baiklah doc.

Sebab aku pun tak nak amik risiko baby tu besar menjangkau 4.5kg by the time EDD sampai. Tau je lah kalau dah besar, nak mengeluarkan dah satu hal, sure 'koyak' punya... tambah lak nanti kalau glukos naik.. tak pe lah... aku kena pray hard baby ni kuar B4 induce. Tapi sempat ker sbb just left a few days je nk sampai ke hari induce?

Last year masa nak bersalin si syamiza pun doc cakap nak induce sbb time tu baby dah 3.2kg (estimated). So, check up ari khamis, planned to induce next week Wed, tp aku stimulate baby dan borak ngan dia suh jgn sampai kena induce, alhamdulillah, ari ahad tu dia kuar, 3.44kg..imagine, diff a few days pun bleh naik sampai camtu sekali. rasa cam nak guna tactic yang sama. Sbb ramai kawan aku cakap yg induce ni menyakitkan.. iyalah, benda belum nak kuar, ko paksa surelah sakit. Tapi aku tawakal lah. Minta pada Allah supaya permudahkan segala 'urusan' aku dan baby.

So, kiranya aku berhenti ber blog sehingga aku kembali ke pejabat. Around 2 months. Tapi kalau B baik ati tuk belikan broadband, aku dengan senang hati menerimanya.. hahahhahahah.. lehlah aku menghupdate sesuatu yang indah kat umah nanti. Kalau tak, terpaksalah aku layan TV je sepanjang confinement.

Well, aku kena stop dulu ni. Byk benda nak arrange tuk bebudak ni. I don't think i have enough time to run thru all outstanding work. Buat je lah mana yang termampu.

To all blogger :- Tolong doakan kesejahteraan aku dan baby yang bakal keluar. Mohon perlindungan dari Allah, dijauhkan dari sebarang kesukaran dan kesakitan. Mohon dipermudahkan proses kelahiran. Mohon dikuatkan Iman, fizikal dan mental menghadapi saat-saat dalam labour room. Insya Allah, bertemu lagi dalam entri akan datang.

2 comments:

ADleez said...

slm kak..
leez doakan agar akak selamat menimang cahaya mata baru.... semoga Allah mempermudahkan segala urusan akak sekeluarga....

nOnnie_sayang said...

leez.... tima kasih untuk doa leez. Akak dah bersalin pada 101108 tepat jam 12.26 tengahari, pembedahan sebb baby besar sangat. 4.16kg. dapat baby girl gak lah,..

:: DUni@ @kU :: ** Di sini tempatnya kucurahkan rasa **

Di sini, di kesempatan ini, aku lontarkan rasa hati, aku luahkan segala keluhan, keriangan, suka duka, gelak tawa.. dalam jurnal kehidupanku ini, aku sertakan foto kenangan, moga satu hari nanti tatkala kesunyian melanda, rentetan peristiwa2 ini bisa mengembalikan tawa dan air mata. Dan juga bila nanti mata tertutup, ada kenangan untuk ditonton..