Wednesday, September 24, 2008

Sakit

Semalam aku balik naik lrt sebab malas nak suh B amik kat opis. Tau je lah dalam keadaan demam camtu risau gak aku nak suh dia drive. Sampai je umah aku tgk dia dh terbaring kat atas katil anak, complete ngan baju dan suar keja pagi tadi. Bila aku dekat je ngan dia bleh terasa suhu badan dia yang panas tu. Dah selesai suma berkaitan dia, aku ke dapur masak bubur. fikir nyer fikir aku wat sup kentang ngan scramble egg je. itupun tak pakai minyak sebab tonsil dia memang teruk.

tuk diri aku yang tak posa tu, aku minta abah belikan roti john ngan nasi lemak bungkus je. dah dekat nak abis masak, azan pun bunyi. biasalah siren reminder aku pun ikut berbunyilah. hahaha.. aku panggil si mira tu siren reminder sbb each time azan maghrib je dia akan bitau suma orang 'dah bole makan'... pastu kalau oven kat umah mak aku tu berdenting je pas siap bakar dia pun sound aku atau ummi dia (nona) ' kuih dah masak'...

sian lak aku tengok laki aku tu makan bubur nasi je. padahal sebelum ni dia memang tak gemar makan bubur. dahlah tu, makan ngan kicap ngan sup je. dia takut nak makan kentang tu walaupun aku dah rebus seempuk-empuknya. telur tu pun dia takut nak usik sebab berketul2. hehehe.. aku pun tak de selera makan sebab batuk aku bertambah teruk, sampai terkencing-kencing. Dahlah tu aku dah start flu tahap impak maksima, trus selera makan aku pun terganggu. dahlah aku tak makan kat opis siang nya.. aik.. rasa cam nak turun 4 kilo dah semalam. kah kahkahk... berangan tak habis.

pagi ni B dah nampak segar skit. blehlah drive anta aku ke opis. tapi aku tak bagi dia posa sbb dia kena abiskan antibiotik ngan gi amik injection lagi ari ni. kalau dia degil tak tau lah. aku lak yang tambah teruk. ngan batuk nye, ngan running nose lagi. kepala aku dah start bengal ni. pe benda yang bos aku cakapkan ngan aku pun aku tak bape nak faham. cam word tu ilang ikut angin lalu. menaip surat pun nasiblah ari ni sumanya surat yang dah di draft. kalau ada surat pegi ke Authority yang memerlukan aku draft atau translate ke bahasa melayu, alamat isi surat tu jadi lintang pukang lah.

sepanjang minggu ni aku kena tampal byk post it note kat white board dpn aku ni (actually kertas putih je, aku lekat kat partition, jadikan personal white board aku). suma tu reminder tuk benda yang aku atau shaik (budak aku sorang ni) kena kejar. alhamdulillah billing certificate yang dihutang oleh architect sebanyak 16 claim tu dah dapat semua semalam. dah kurang 1 post it note kat white board aku. dan dah kurang tipun depan aku ni berdering. kalau tak mau kejap2 berdering orang dok tanya bila bleh dapat claim stage nak anta ke bank.. ni nak raya ni.. byk nak pakai duit..

so, kat aku skang cuma ada surat tuk piling contractor dan surat reply ke purchaser pasal defects work kat umah dorg. rasa cam malas nak buat. tapi kena gak buat ari ni sebab esok aku plan nak amik mc je sbb dah tak tahan dah kepala aku ni menahan sakit kesan dari batuk dan flu ni.

2 comments:

My name is Mrs Taj said...

theres no other word that i can say. rase kesian sgt2..dh la dlm bln pose ni..

http://www.theladybirdistalking.blogspot.com

nOnnie_sayang said...

mrs taj, thanks to visit my blog and thanks for your sympathy. no else to say than we hv to face whatever given by Him. Luckily sakit skang kan, kalau time raya sure tak syiok nak berjalan2.
ayway my hubby dah ok cuma skang ni sy je yg sdg dlm proses menguatkan semangat melawan batuk dan flu.. hopefully kids tak kena lah. takut gak kalau yang kecik2 tu sakit, lg susah nak bergerak, asik merengek je.

:: DUni@ @kU :: ** Di sini tempatnya kucurahkan rasa **

Di sini, di kesempatan ini, aku lontarkan rasa hati, aku luahkan segala keluhan, keriangan, suka duka, gelak tawa.. dalam jurnal kehidupanku ini, aku sertakan foto kenangan, moga satu hari nanti tatkala kesunyian melanda, rentetan peristiwa2 ini bisa mengembalikan tawa dan air mata. Dan juga bila nanti mata tertutup, ada kenangan untuk ditonton..