Wednesday, May 13, 2009

Selamat Ulang Tahun Adik Baby

Salam. Bismillah.

Adik Baby sambutan Ulang Tahun Pertama.



adik Baby ketika berusia 9 bulan.

Adik Baby,

Hari ni hari ulang tahun ke 2 adik Baby. Rasa macam baru semalam mama bersalinkan adik Baby. Sekejap sangat anak mama yang lasak ni dah membesar. Malah bertambah lasak dan sering buat orang naik hangin terutama Ummi waktu nak deco cupcakes.

Adik Baby,

Malam tadi semua orang kat rumah kita nyanyi lagu Happy Bday untuk adik Baby tepat pukul 12 malam. Adik Baby sengih je sebab adik Baby tak faham pepe pun lagi. Waktu ayah cium Adik Baby pun Adik Baby gelak tak hingat sebab ayah cium Adik Baby bertalu-talu. Adik Baby malu sampai panjat kat mama, peluk mama kuat-kuat. Masa kakak cium adik Baby pun adik Baby malu. Masa Adik Yaya cium, adik Baby gelak kuat sebab Adik Yaya jarang cium adik Baby..

Adik Baby,

Mama tahu adik Baby lasak ya amat. Kekadang mama rasa macam nak marah je (walaupun sebenarnya mama memang dah marah) Tapi sebab mama tahu adik Baby anak yang tak pernah sakit teruk, cuma demam takat 2 hari je. Itupun masih boleh memanjat dan kacau orang semua. Adik Baby adalah anak yang paling bertuah dikalangan anak2 mama sebab seawal usia setengah jam, adik Baby dah merasa kolustrum dan susu mama. Tak macam adik beradik yang lain. Sebab tu adik Baby bijak, sihat dan lasak, lebih dari yang lain.

Adik Baby dah pandai susun ayat sejak umur setahun setengah. Ayat adik Baby semua lengkap. Kalau nak report tentang kakak yang buat hal pun adik Baby pandai. 'Mama.. kakak... gigit... adik..' walaupun satu-satu perkataan dan sedikit gagap, adik Baby dapat susun ayat dengan betul. Rata-rata orang yang jumpa adik Baby kagum dengan kebolehan adik Baby menyusun vocab dan kepetahan adik Baby bercakap. Dulu adik Baby langsung tak bersuara sampai umur setahun 3 bulan. sampaikan mama dengan mak risau takut adik Baby bisu ke, apa ke... tapi lepas tu macam bertih goreng lagaknya. Sekarang ni lebih lagi vocab adik Baby, lebih lancar rasanya dari Adik Yaya waktu umur cam adik Baby ni.

Adik Baby pun pandai pakai selipar sendiri waktu umur setahun 3 bulan. Selang sebulan lepas tu dah pandai beza mana kanan mana kiri. Tak susah mama nak ajarkan adik Baby. Sampai sekarang ni pun adik Baby memang tak pernah nyusahkan mama time nak pakai selipar. Nak pakai baju dan seluar pun adik Baby pilih dan pakai sendiri.

Adik Baby,

Time adik Manja pakai cd, adik Baby pun nak pakai cd. Selalu mama pakaikan adik Baby cd yang auntie mimie belikan dari KK tu. Mama sumbatkan napkin dalam tu sebab she-she adik Baby banyak, kan adik Baby dah dekat 2 tahun masa tu. Tapi adik Baby memang suka sangat dapat pakai macam adik Manja. Tergelak ayah ngan mama tengok adik Baby jalan terkengkang-kengkang bila dah pakai cd tu waktu nak tidur malam. Legging Rainbow adik Manja yang mama baru beli dari auntie amyatie pun adik Baby yang rasmikan. Suka betul adik Baby dapat pakai tapi pastu adik Baby rimas, nak buka. Mama bagi warning nanti suruh 'a'au gigit adik Baby terus adik Baby cepat suruh Kakak sarungkan balik.

Adik Baby,

Mama harap adik Baby membesar menjadi anak yang solehah, anak penyejuk hati orang tua, anak yang bakal membalas jasa orang tua. Bukan mama dan ayah je tapi pada mak dan atuk yang menjaga adik Baby sepanjang mama dan ayah keluar cari rezeki. Pada Ummi yang selalu marah2 ngan adik Baby, pada ibu ngan abah yang kadang-kadang take turn jaga adik Baby bila mama kemas rumah. Sayang mama, mama doakan adik Baby dipanjangkan umur untuk mempelajari ilmu Islam dan dapat berkhidmat untuk umat Islam. Semoga adik Baby diberi kesihatan berpanjangan, dirahmati Allah dalam tiap kerja-kerja adik Baby, berada di dalam lindungan Allah dan malaikatNya walau di mana adik Baby berada.

Mama, Ayah, Kakak, Adik Yaya dan Adik Manja sayang pada Adik Baby. We are happy family, forever and ever. Selamat Hari Ulang Tahun Anak Mama.

15 comments:

ILA said...

selamat ulang tahun...semoga makin bijak n sihat membesar...

nonnie78 said...

tima kasih auntie ila.

AzMas said...

moga anak anak kita menjadi generasi yang berguna kepada bangsa, agama dan negara.aminnnn

::ADleez:: said...

happy birthday adik baby!!!!
semoga jadi anak yg solehah.. di dunia n akhirat...;)

nadnye said...

selamat hari lahir yang ke 2, semoga menjadi anak yang solehah

nonnie78 said...

Amin.Amin.Amin. Thanks to mommies yang wish hepi bday kat adik Baby.

fiza said...

'HAPPY BIRTHDAY TO YOU ADIK BABY', semoga menjadi anak yg solehah bila beso nanti :)

Mama Shinta Musraika said...

salam..

adusss.. rimas btul takde letrik tadi! dari jam 2.30pm smpai la ni baru ada(4.30pm-dah nak balik umah hehehe). bila masuk jer blog mama adik baby ni tus nampak ada few entry dah... ingat nak jadi pengkomen pertama hehehe.. tapi dah terlanjur jadi pengkomen yg terkebelakang pula..

wah.. adik baby dah dua tahu hari ni yer! suka pakai cd yg auntie mimie kirim tu yer.. bagus2.. nanti auntie kimkan lagi :)

sujaihah said...

adik baby

selamat ulang tahun sayang..cepat2 besar dah menjadi anak yang solehah yer..

selamat hr ibu tuk maknyer juga :)

nonnie78 said...

fiza & wan - thanks for the wish and doa. moga adik Baby jadi anak yang solehah, penyejuk perut mamanya.. heheh..

mimie - kim cd baru??? hahaha.. tak yahlah... adik Baby dah boleh start potty train dah ni.. sibuk nak bukak pampers she-she kat toilet bila adik Yaya she-she kat situ.. cuma masa je belum ada nak train dia..

kakyong said...

Salam Nonnie,

hepi besday buat adik Baby.. semoga semkin bijak & jadi anak solehah.. senyum nyer menawan...!

nonnie78 said...

Salam Kak Yong,

Thanks untuk wish tu. Adik Baby ni memang kalau senyum suma orang suka. Tapi lasaknya pun orang selalu mengata.. hahaha...

kakyong said...

ada tak baby tak lasak.. bior lasak & aktif.. memang le kekdg tak terkawal, mcm daku yg 3 org semakin melasak ni.. tp nak buek camno.. takkan nak dikurung plak... hahahhh...

anak ahmad no3 said...

sorry terlewat..nak wish heppi besday kat adik baby gak...
semoga dapat take care kat mama macam mama take care kat adik baby yea...

nonnie78 said...

thanks ye auntie farah... Amin.. moga makbullah doa auntie farah tu..

:: DUni@ @kU :: ** Di sini tempatnya kucurahkan rasa **

Di sini, di kesempatan ini, aku lontarkan rasa hati, aku luahkan segala keluhan, keriangan, suka duka, gelak tawa.. dalam jurnal kehidupanku ini, aku sertakan foto kenangan, moga satu hari nanti tatkala kesunyian melanda, rentetan peristiwa2 ini bisa mengembalikan tawa dan air mata. Dan juga bila nanti mata tertutup, ada kenangan untuk ditonton..