Monday, April 6, 2009

Jatuh Sofa

Salam. Bismillah.

Semalam di rumah Seremban.
Situasi : Mak Long Datang.

Aku : Hah.. masuklah.. Mak tak de, ke kenduri si Rembau. Nenek tengah lepak tu.
Mak Long : Laa.. mak kau ni. Kenduri pulak.

Situasi : Aku melangkah masuk untuk ambil air sembahyang sementara Bibik di dapur, anak2 ku dalam bilik bawah bersama Pak Usu (adik ipar) sedang bermain. Nenek dan Mak Long serta Pak Long di meja makan berhampiran hall.
Adik iparku keluar dari bilik menggendong Manja.

Aku : Kakak nak sembahyang. Letak Manja di bawah, bentangkan toto.

Situasi : Aku menunduk ke lantai mengambil berus gigi yang menjadi permainan budak Baby.

Manja : Warghhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (terus-terusan seperti kena pukul lagaknya)

Aku : Ya Allah, Manja!!! Situasi : Berlari mendapatkan Manja yang sudah ada di pelukan adik ipar.
Aqmal : Manja jatuh. Aqmal tengah bentang toto nak letak dia kat bawah.
Aku : Aqmal letak dia kat mana? Situasi : Suara bergetar dan air mata sudah berlinang.
Aqmal : Kat sofa.
Aku : Tepuk dahi!!!!
Hubby : Kenapa tu?? Situasi : Berlari dari tingkat atas ke bawah.

Aku : Lenkali tidurlah lagi, tak payah tengok anak! Situasi : sedikit geram dan sedih sewaktu melintas depan hubby.

Manja jatuh sofa waktu Pak Usunya sedang membentang toto untuk baringkan dia di carpet. jatuh dari sofa setinggi 3 kaki dan tidak berhenti menangis selama hampir 10 mins. Tiada kecederaan serius, tidak muntah (sehingga ke hari ini) tetapi tidak boleh diletak ke bawah tanpa orang dikeliling (trauma).
Aku mengurut dada menahan perasaan bimbang sesuatu buruk berlaku pada Manja. Sedang dalam kira-kira untuk membawa Manja ke paed (kawan hubby) sekiranya Manja berubah perangai bermula dari hari ini. Ya Allah, lindungi anak2 ku, sentiasa dalam rahmat dan kasih sayangMu. jauhkan mereka dari sebarang kecelakaan, mara bahaya, mala petaka dan penyakit2 bahaya serta api nerakaMu. Amin.

11 comments:

luvhaziq said...

salam..
ala siannya manja.....
jgnla marah2 akak..cool down k

Shinta Musraika said...

salam nonnie,

kesian manja. trauma ya! sakit tu 3 kaki tinggi, bukan 3 inci. sakit hati dapat tahu akan kita jatuh. kalau sy, takan letak kat sofa. biar le letak atas lantai sementara nak bentang toto ke ape. baby ni kejap jer dah berguling.. fuh..semangat! sabar ye..

nonnie78 said...

salam.

tie - tak marah sangat pun geram je lebih.. huhuhuh

mimie - tu lah pasal. 3 kaki tu. sofa nye memang gebu tapi tiles kat bawah tu walaupun licin tapi sakit!!! tak marah kat adik tu pun sbb budak lagi kan. tak sengaja. sabar je lah.

yOkOyOpOyO said...

kak nonnie, afra jatuh katil masa 4 bulan ritu.. ya allahh jantung rasa nak gugur, lutut lemah benarr... cam kak nonnie, geram kat hubby gak.. hubby yg lalok tp offer nak jaga anak, taruk anak atas katil sebelah dia, alih2 dia lelap... tapi dalam masa yang sama, tetap salahkan diri sendiri jugak.. napelah harapkan suami yg lalok mengantuk ituh.. ehmmm tapi alhamdulillah tak de pepe.. dia tak jatuh direct ke lantai rasanya, jatuh atas beg yg jatuh sekali dengan dia.. lagipun orang tua selalu cakap, malaikat sambut bayi nih kan?

nonnie78 said...

salam syaza..

itulah yang akak selalu doa moga Allah kirimkan malaikat untuk jaga anak2 akak ni. pasni tak boleh terlepas pandang si Manja, sebab belum cukup besar untuk jatuh berkali-kali.

Anonymous said...

You should run the battery update be run on all Macbook Pro and Mac - Book computers and extra batteries that were bought between
February 2006 and April 2007. You can't help but appreciate the Apple Macbook series of notebooks, especially the MA897LL A. Component Prices Are Falling: Unfortunately, computers aren't priced based on
the current market.

my page ... mac pro

Anonymous said...

The manufacturer claims if this can improve text entry speeds by
30%. 1 feels excellent within the hand not like the Motorola Xoom and the Acer Iconia A500. "Many eyes will likely be on them to determine if they'll pull the rabbit out with the hat," Enderle mentioned.

my site: samsung galaxy tab

Anonymous said...

In addition, Po - P (Picture over Picture) function
allows CCTV monitor to display video from alarm channel without leaving the viewing
mode of the current image. The NP-NF310 retails around $350 and features an ultra fast
start-up speed (under 3 seconds) and a 9+ hour battery life.
The samsung chromebook is essentially a laptop that can only surf the internet and run apps.

Anonymous said...

It operates in conjunction with your i - Tunes account, or you
can have a number of other connections, based upon what you want to view.
s time to prop up the bottom of the Apple - TV and expose all of its internals.
In this day and age it is impossible to stay on top of all the latest pieces of technology.


my homepage ... apple tv review

Anonymous said...

However, the spokesperson further clarified that the Galaxy S4 in
the UK will be available with a 1. The basic add-ons that can be considered include
carry cases, belt clips, batteries, chargers, travel
adapters and many more. Odin is thought to be preparing to roll
into the market with the new Android 4.

Here is my homepage: samsung galaxy s4

Anonymous said...

The hot stuff COOLPIX S9100 can capture as much as your memorable images.

A few in-camera retouching options are also available, including image cropping
and red-eye correction. It helps capture images in challenging lighting conditions, with an exceptional
low-light performance.

Feel free to visit my webpage ... nikon d7100 review

:: DUni@ @kU :: ** Di sini tempatnya kucurahkan rasa **

Di sini, di kesempatan ini, aku lontarkan rasa hati, aku luahkan segala keluhan, keriangan, suka duka, gelak tawa.. dalam jurnal kehidupanku ini, aku sertakan foto kenangan, moga satu hari nanti tatkala kesunyian melanda, rentetan peristiwa2 ini bisa mengembalikan tawa dan air mata. Dan juga bila nanti mata tertutup, ada kenangan untuk ditonton..