Tuesday, December 23, 2008

Darurat Berakhir

Assalamualaikum. Bismillah.

Akhirnya... sampai juga saat yang ditunggu-tunggu. Hari ni genaplah aku 44 hari berpantang bermakna mulai esok aku boleh berkejar-kejaran (rasa cam dh lama aku main kejar-kejar ngan anak3 aku tu!), bersejuk-sejukan (heheh.. aku dah start mandi air sejuk seminggu yang lalu), berjalan-jalanan (ni yang tak leh caya ni... rasa cam nak merata aku berjalan). Pepehal pun yang paling aku tunggu adalah untuk mengemas rumah! Sebab mata dan hati aku dah sakit bangat melihat rumah ni macam tongkang pecah a.k.a rumah sampah!

Aku ada gaklah menyapu sampah masa dalam pantang ari tu tapi nak dijadikan cerita aku kena bentan daa... abis bisa satu badan ngan demam 2 hari. 1st time tu aku tak citer kat sesapa. Aku ingatkan aku demam t*t*k sebab t*t*k aku bengkak sangat, terlebih susu. Tapi 2nd time aku bitau kat mak, kakak ipar dan jiran aku. Aku citerlah aku sapu sampah, ngemas.. tak pasal kena sedas! Hambik kau.. pe ke hal rajin sangat masa dalam pantang? Masa sihat tak lak serajin ni.. hahah... barulah aku tau tak leh nyapu rupanya masa dalam pantang...

Sebab 3 kali bersalin dulu aku confinement kat umah mak aku, so, suma benda mak aku buat. Aku memang tak jumpa penyapu langsung sbb tak masuk dapur. Tapi disebabkan skang ni rumah aku ngan mak aku sebelah menyebelah, aku confinement kat rumah sendiri (aku ingat bolehlah relax sebab anak3 suma kat sebelah, alih.. suma balik rumah ni melepaks konon nak teman aku.. hampehh!) jadinya aku masuk dapur masak air, goreng nugget, burger. buat air sendiri. basuh baju, gosok baju laki ku yang nak bekerja itu. lipat kain baju, nyidai baju dan MENYAPU. Abis, mana larat aku tengok biskut, roti suma bersepah satu rumah. Tu belum citer bab air milo, air masak berlinang kat lantai. Mainan toksah cakaplah.. naik jenuh aku ngutip masuk bakul. Tak sampai setengah jam, sepah balik. Sebab tu aku kena merajinkan diri menyapu suma sampah sarap itu supaya tidak melekat pada selipar yang aku pakai ke hulu ke hilir. Dan sebab selipar itu aku bawak masuk ke bilik untuk tidur, nanti bersemut lak bilik dan katil aku tu.

Tapi mulai esok aku akan berusaha keras untuk mengemas rumah.. dan berjalan-jalan. Oh ya, kami sekeluarga dapat invitation ke Cameroon Highland pada minggu pertama bulan 1 tahun depan. Syamimi akan bersekolah tapi aku terpaksa memontengkan dia. Aku masih belum masuk kerja tapi akan amik cuti pada 9hb 1 tu. Ummi, sorrylah ye.. masuk lewat skit.. Cameroon.. bestnya.... rasa2, awal tahun ni ada snow tak kat sana?

2 comments:

uatifah said...

ader..ader snow....angin eh yo,,,,waaa syok nya awal2 tahun dapat g jejalan,,untung ar baby baru tu ,,,hehe manja manja,,

nOnnie_sayang said...

haha.. tu lah budak manja tu.. bestlah dia.. rasa cam nak jadi baby balik lak.. hahah.. jangan marah ye..

:: DUni@ @kU :: ** Di sini tempatnya kucurahkan rasa **

Di sini, di kesempatan ini, aku lontarkan rasa hati, aku luahkan segala keluhan, keriangan, suka duka, gelak tawa.. dalam jurnal kehidupanku ini, aku sertakan foto kenangan, moga satu hari nanti tatkala kesunyian melanda, rentetan peristiwa2 ini bisa mengembalikan tawa dan air mata. Dan juga bila nanti mata tertutup, ada kenangan untuk ditonton..