Wednesday, February 25, 2009

Sakitnya DiTipu (2)

Salam. Bismillah.

Untuk pertama kalinya, AKU MOHON MAAF andai kata kenyataan aku dalam entri terdahulu agak emo dan agak keterlaluan. Aku mendapat maklumbalas dari rakan2 forum tentang 'ketidakpatutan' pembeli S3 aku menjual balik barang itu dalam forum dengan cerita yang diadakan.
Untuk pengetahuan kalian, aku ada menghantar email kepada si pembeli, agak kocoh, agak emo tapi penuh persoalan dan kiranya aku rasa sedikit menyesal kerana menjual kepadanya. Aku sertakan email di dalam entri ini bukan dengan niat untuk memalukan sesiapa apatah lagi untuk menegakkan benang yang basah.
salam..

do u have any problem with Spectra3? I read that u try to sell the thing in SI forum. But please, don't use the forum as a platform to get profit as u bought the things from me only RM300. if you sell the thing to someone and is there is a problem, my name is there. i sold the things sooo cheap to you because i concern about yr baby in NICU (but then now i confuse whether yr story is true).. please, think about it. sorry if there is any mistake from my writing.
Untuk pembaca sekelian, English aku ni bukanlah bagus sangat. so, harap tak de pulak yang cuba amik kesempatan jadi guna Bahasa Inggeris aku ye.. hehehehhe..
Ini reply dia.

sorry, actually i ingat mmg nak bgtau u, tp kang complicated pulak jadiknye....actually, u nyer spectra tu sucking die tak kuat, my fren ckp maybe before this ade termasuk susu dlm tube ke motor die...i feel frustated skit and i takde mase lak nak g anta servis, so decided to letgo,lgpon my wife dah mmg pakai avent manual pump...mmg baby i kat nicu hukm, kalau u tak caye gi la tgk, HUKM NICU tingkat satu, baby bed number 32, baby of XXXXXXX ...baby boy...i takde la kemaruk sgt utk rm30 ringgit tu, serious....i tak tau camne nak jual blk bende ni, takkan i nak ckp, i beli dari forummer kat sini, pastu i tak puas hati sbb sucking die tak kuat, so i nak jual blk...and by the way, i sebenarnye nak jual s3 tu RM300 jer, same as i purchase from u, and i saje letak 330 but i will sell it for rm300 only. mmg my wife baru pakai 3-4 kali jek..or u rase u nak beli blk from me? i jual rm250 pon tak kisah.
aku balas balik.
yr wife tau ke tak pakai? suction tu boleh adjust sampai limit dia. honestly tak penah lagi masuk susu ke apa ke dalam tube or motor dia tu. i memang jaga machine tu in and out since that's the only i have for pump the EBM. somemore the thing bukan 2-3 ringgit pun beli. i pakai pun tak sampai sebulan setengah dan weekend mmg tak pakai langsung. kat office pun pakai 3 kali je siang (u can count it starting from 9/1/09 and minus all public holiday and weekend day) memang i beli 27/12 but i start keje on 9/01/09 baru buat EBM.

for your info tak semua orang sama rasa suction tu. setengah orang pakai harmony (manual) pun rasa ok, setengah orang pakai swing (electric) rasa tak ok. it's depends on individual body. but for S3 so far there is no bad comment unless u memang tak study how to use it. kalau u tgk betul2 kat adjust suction dia tu ada tulis min and max. u can adjust sampai ke max. tapi whatever is kena start from min suction then baru gradually adjust to max. untuk permulaan memang tak selesa tapi lama2 u akan rasa ok. S3 is the best pump yang i pernah pakai. frankly speaking kalau tak disebabkan i tak boleh pakai power supply di office, i tak pakai manual medela harmony. i rather to use S3 as i really love the effective result.
i tahu lah u tak hard up sangat dengan RM30 tu tapi dik, itu menggambarkan diri u. jangan disebabkan RM30 tu u nak buat orang describe diri u yang tak baik. i tak kisah pun pasal u nak jual RM330 (honestly) sbb itu hak u tapi seeloknya bertindak jujur dengan memberitahu hal yang sebenar. ada orang yang nak, kalau u nak i boleh carikan. i jual dekat u sebab i feel pity kat u n yr wife. anak u dalam NICU. i pernah rasa the same when my baby admitted to NICU past 5 years that's why i jual murah. bukan sebab i saja2 nak jual or nak mengenakan orang (kalau u rasa i pakai machine tu tak bagus ke apa ke) tapi orang yang nak cari machine tu mesti someone yang really needed it. so, tak baguslah menipu. it's better u say the truth sbb ada jugak orang lain yang nak jual the same thing complain pasal tak ngam ngan suction etc. but then they are try to be honest.

sorry untuk my previous email. i tak bermaksud nak kata u tipu pasal anak u (since i pun seorang emak yang sayangkan anaknya - and for yr info NICU tak boleh masuk sebarangan, i tak bleh nak check pun! :) ) kalau yr wife rasa memang tak boleh nak guna lagi the thing i will find someone for u untuk beli the thing. actually ada sorang budak kat johor yangminat tapi since i kesian kat u i jual kat u (even i have to broke my promise to her and she offer to buy RM330 - same to what i offered to you) nanti i cuba tanya dia kalau dia berminat. i will make the deal dengan dia on yr behalf. sorry again untuk apa yang pernah terkata. i bukan orang yang suka cari gaduh. wassalam.
dia reply.
ok, sorry dari saye jugak.mmg dah try start dari slow ke maximum but still the same and i did my study before purchasing something...but still the same, manual pump leh la dpt susu skit, tp s3 langsung tak dpt...i pon tanak tuduh u tipu jual kat i barang rosak, sbb tu i amik jln penyelesaian dgn tidak berlaku jujur utk jual semule dari gaduh ngan u, tuduh yg bukan2....i pon bkan jenis ade musuh frankly speaking...Actually s3 tu bole dianta servis percuma kalo sucking die tak kuat tp i tak berkesempatan nak ke servis centrenye...mungkin tak serasi pakai s3 kot...and yeap, i oso know yg s3 antare the best pump,again i make my study before purchasing things, my fren pon pakai s3 dan she said mmg bnyk dpt milk.....btw thanks sbb carikan buyer...ah satu lg, u bole tgk name baby of... kat luar pintu NICU tu...takyah masuk dlm pon...
aku reply abis citer :-
if it is the case, must be yr wife tak rasi. cuma thru my experience, 1st few days memang tak de setitik pun keluar. i kena perah pulak lagi. kalau ada pun tak sampai 1/2 oz sekali pump (masa tu pakai single pump) tp tak lama tu increase sampailah double pump bleh dpt 7 oz sekali pump utk both. u must remember yr wife tak de baby untuk stimulate that's why susu susah nak keluar. mungkin u boleh stimulatekan (sorry.. it's true - u must help yr wife to stimulate).. tadi i forward yr contact no to one gal from johor, she said u dah ada serious buyer. so, hopefully u think 1st to sell the thing since yr wife pakai pun tak lama sangat.
so, to all :- korang boleh buat penilaian sendiri. Aku bukan marah dia pasal RM30 tu tapi aku kesal sebab dia menipu untuk jual balik barang tu. ingat S3 tak de harga ke? Aku jaga baik S3 tu macam nyawa aku since that's the only one yang aku ada and that's my first expensive and electric pump that i ever had! Somemore aku personally bagi the thing kat dia, dia kenal muka aku, takkan aku simply jual barang rosak kat dia! For Maria, aku galakkan kau beli sebab thru his explanation wife dia baru pakai less than 5 times. And so far motor S3 tu tak penah masuk susu pun. It's still under warranty. But then please make sure she not sell the thing more than RM300. to anyone yang minat nak beli try to get name stated at the warranty card and do pm me.

5 comments:

yOkOyOpOyO said...

kak nonnie, saya pun penah merajuk ngan S3 nih tau.. sebabnya, x kuar langsung, setitik pun tak kuar walaupun B tgh penuh. skait jiwa ok masa tu.

tapi hubby pujuk2 kata, bila serasi lagi, cubalah lagi..baru la lepas seminggu lebih haku merajuk ngan s3, ku mencuba kembali, dan tetiap ari cuba sampai la kuar susu dengan jayanya..

hehehe.. dia x paham la tu guna pump. manual mmg senang nak kuar.. electric nih mmg kena cuba sampai dapat kan?

saya pun tgh cari used s3 utk cousin.. huhu tp x dpt2 lagik. uhuhuhu

nOnnie_sayang said...

shaza, akak baca blog ko, ko baca blog akak. serentak lak tu akak tinggal comment kat ko, ko tinggal comment kat akak.. hahahahah..

tu lah pasal.. baru 3 kali pump mana nak kuar. kena lak baby dia tak de kat sebelah. patutnya tanyalah orang dulu. punyalah akak ni concern kat dia sampaikan berkali akak email tanya camna okay tak, dia just cakap ok, ok.

dia percaya cakap kawan dia, kawan dia pakai S3 gak.. nak sangat tau sapa kawan dia tu. ahli SI gak ke? kalau nak membantu pun, bagilah info yang betul.

IbuKauthar@Salwa said...

sbb tu i amik jln penyelesaian dgn tidak berlaku jujur utk jual semule dari gaduh ngan u

ai peliknya mamat ni tau pulak dia mengaku yg dia tak jjur..
memang sakit somewhere la org ni..
sy pun bile baca entry akak previosly sy geram sbb dia tipu kata kakaka ipar bagi dan dia tak suka s3 tapi selesa dgn avent..bukan sbb 30 tu..agaknya dia baca blog akak tak?harap dia paham ape yg org marahkan
walaupun bukan brg sy/sy yg kena..tp still marah ada org tipu2an camni..
sy gua s3 seminggu baru keluar susu..ntah lah mcm2 skrg ni..

nOnnie_sayang said...

pe hal lak ilang comment tadi ni??

tu lah pasal salwa.. tak baik menipukan? ntahlah.. harap2 lepas ni dia tak buat lagi lah.

lin said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,ut聊天室,情色遊戲,情色a片,情色網

:: DUni@ @kU :: ** Di sini tempatnya kucurahkan rasa **

Di sini, di kesempatan ini, aku lontarkan rasa hati, aku luahkan segala keluhan, keriangan, suka duka, gelak tawa.. dalam jurnal kehidupanku ini, aku sertakan foto kenangan, moga satu hari nanti tatkala kesunyian melanda, rentetan peristiwa2 ini bisa mengembalikan tawa dan air mata. Dan juga bila nanti mata tertutup, ada kenangan untuk ditonton..