Thursday, June 26, 2008

Saturday - 21.06.08


Disebabkan penat ya amat malam tadi tido agak lewat, aku bangun pun lewat skit dari biasa. Pagi ni kitrg breakfast nasi goreng dan mee sanggul. lapat punya pasal, aku belasah mee tu tak ingat punya. anak3 cam biasalah, makan ala kadar je.. jap lagi lebih kurang kul 10.30 nak gerak balik ke Melaka untuk bertandang. Khemah masih tak sampai lagi. aku pun malas nak tanya MIL sbb takut dia tambah murka lak lanjutan kes semalam dan malam tadi.

lebih kurang kul 11 kitrg keluar lah. janji melayu kan. still lagi 4 biji kereta je sbb yang lain semua tunggu kat Melaka. maklum je lah, petrol skang dah mahal. kalau singgah seremban, nak masuk balik highway, petrol pun nak pakai gak.. janji bersanding kul 12 tpi kitrg smpi kul 12.15. time tu MIL tak sampai lagi. lepas asran selesai bersiap, kitrg pn berarak lah dengan iringan kompang. hopefully this time tak jadi macam malam tadi. seusai pengantin duduk, MIL dan FIL pun sampai. sedang orang kat luar sibuk ngan pengantin, pak ngah kat dalam sibuk selesaikan urusan balance duit hantaran.

agak lama pastu kitrg pn tepung tawar dan trus ke meja makan. tak yahlah tunggu org dtg jemput. malas dah nak sakitkan hati sendiri. kan meja makan (kitrg kat meja pengantin) kitrg layan je diri sendiri. bak kata orang wat macam umah sendiri. bukan orang lain pun kan, rumah adik MIL, so, jadi shark lah kitrg membelasah lauk pengantin. pengantin apa heran, dorgkan kena jaga adap sopan?? huhuuhuh... tp lauk tak grand sangatlah.. apa sangatlah lauk pengantin, beza singgit dua je ngan lauk biasa. aku tgk lauk biasa lagi grand... hahahhahahah!!!!!

dah tu kitrg pn watlah diri cam tetamu lain, basuh tangan dan chow chin chauuuuuuu!!!!! sampai seremban kul 3 camtu.. ah.. mana sempat nak relax sbb orang ramai dah start datang untuk majlis berinai, kenduri tahlil dan birthday celebration malam nanti.. aku pun tunggang langgang lah kat dapur sesorang. dok buat air, hidang makanan tu, makanan ni.. kuih-kuih, sambut tetamu, sbb MIL masih kat Melaka, cam lewat je gerak tadi. dah sah2 aku the only menantu... oppsss.. da 2 lah tp time tu ada aku je.. tak pe, tunggu turn ko plak ye liza nak selesaikan rumah ni.. kah kah kah...

sampai ke petang aku tak rehat, aku amik peluang masuk bilik solat asar dan sambung solat maghrib. pas dah solat, aku trus turun bawah utk tgk pe lagi yang bleh aku tolong kat bawah tu. " lawa dah awak?" MIL tegur.. aku gelak je lah.. sure dia terkejut tgk aku dah standby pakai baju kurung untuk acara malam tu. senang, tak yah nak berebut bilik air.. sementara aku tolong pe yang patut, anak3 aku dah bertempiaran berlari2.. maklumlah umah nenek dia kan?

mlm tu lepas 1, 1 acara berlangsung termasuklah acara menyandingkan cik nan dan cik liza yang dah setahun kahwin. nikah je pun masa tu.. klakalah.. tp mmg best.. (gambar untuk malam tak de dalam simpanan - kena minta kat orang lain).

8 comments:

HafizAdam said...

aja kat sini laa ekk..
sbb nk cite panjang nie..

mula2 bukak SINI

kat situ ade register kalau tak silap.

pastu Add Blog.

bile nak letak Ads kat blog lak, ade tutorial kat SINI

eh berbelit lak..

register je dulu..

nanti sambung..
hehe

yatie said...

waah lama gila x nmpk asyran.lama sgt okkk.liza tu cntik dan kurus.hehehe.
it was a great wpnderful day for pengantin i guess wlpon ada sikit x best.kalo ikut post akak tu,tp anyway everything is done.yg pnting nikah kan?
btw,asyran n liza duduk kl ke?

nOnnie_sayang said...

hafiz : thanks

yatie : evrything doin ok then. just biasalah a few things yg di highlight tu.. maklum je lah kenduri besar, kan?? rasa mana2 pn sama. tulis pn sekadar untuk diimbas pd ms hadapan. they stay at Cheras cos Liza keje kat HUKM. nearest my hse. easy for us to gather.

anak ahmad no3 said...

salam kak,tak faham laa..sapa yg dah setahun nikah? bukan adik ipar kak tu baru nikah hari sebelumnyea ke? apa2 pun kiss mimi happy besday dari saya yea...nanti lepas belajar mak n kakak saya suh kerja kl..leh laa kak membujang ngan saya jap..hehehe jalan2 eik,nak bawak budak2 pun takdak hal..klu derang nakal..tak tgk lg nakal kak farah dia...heheh miss you muah muah

nOnnie_sayang said...

farah : salam utk adik akak. yg dh setahun nikah tu pakcik yg diraikan tu. hehehe.. confuse ye?? anyway, cepat2 skit abiskan blaja, bleh ronda kl ngan akak dan askar wataniah ni. huhuhu.. farah x tgk lg lasak dorg camna.. tungguuuuuu......

HafizAdam said...

kod-kod ade kat SINI

pastu pegi SINI utk tutorial letak kod-kod tuh..

okeh?

Sarah Mohd Shukor said...

salam kak nonnie.1st sekali, kesian pengantin kena dgr ceramah tok kadi lama2 ye. teringat dlm 1 kuliah dulu, ada sorg ustaz sebut yg muqaddimah akad dr tok kadi ta patut la lama2. nak menikahkan org, patutnya dipercepatkan. huhu. yg pengantin laki drpd takut sure dh jd hilang rasa gabra sume tu kn. jenuh nunggu lama sgt :p kesiannya dgr psl di rmh pengantin pmpuan tu. tp tu la kan. x semuanya kita boleh tip top sempurna :) waa... penatnya la klu jd akak. berderet kje menanti smpai mlm. takpe kak. ada ganjaran pahala menanti insya Allah ;)

nOnnie_sayang said...

salam ks. selamat datang.

ntahlah.. sepatutnya imam tu tak bg kita stress,kn? tak pelah, dh selamat pn. tugas tu biasalah.. tak kisah pn sbenarnya. jgn kata kenduri kita, kalau kenduri orang pn kita kn gk tolong. letih tu blakang kira.. balik kl trus amik injection Vit B Comp, takut keletihan ya amat.
ks nnt kalu kenduri kak long pn akn rasa benda yg sama, lebih letih kot sbb kenduri sulung.. huhuhu..

:: DUni@ @kU :: ** Di sini tempatnya kucurahkan rasa **

Di sini, di kesempatan ini, aku lontarkan rasa hati, aku luahkan segala keluhan, keriangan, suka duka, gelak tawa.. dalam jurnal kehidupanku ini, aku sertakan foto kenangan, moga satu hari nanti tatkala kesunyian melanda, rentetan peristiwa2 ini bisa mengembalikan tawa dan air mata. Dan juga bila nanti mata tertutup, ada kenangan untuk ditonton..